Muziek op de Elzengaard

E-mail ons voor meer informatie

Muziek blijkt een geweldige manier om contact te maken, zeker wanneer je je via de standaard communicatiemethoden maar moeilijk uit kan drukken. Het raakt, het troost, het reguleert emoties en het helpt je je verder te ontwikkelen.

Het begon met om de week muziek te bieden aan Fenna op Kinder Dag Centrum de Elzengaard. Ze geniet er niet alleen enorm van, ook kan ze zich beter concentreren, is ze beter in staat interacties aan te gaan, reageert ze flexibeler op nieuwe situaties en is ze alerter.

Omdat kinderen met een verstandelijke beperking vaak over het hoofd gezien worden bij cultuureducatie, zijn we op zoek gegaan naar manieren om ook hen muziek te kunnen bieden. Dankzij Fonds voor Cultuurparticipatie, VSB Fonds en HandicapNL kunnen we twee jaar lang wekelijks muziek aanbieden aan de verschillende kindgroepen van KDC De Elzengaard om zo hun ontwikkelkansen te vergroten. De begeleiders worden getraind en het muziekaanbod en de methode wordt vastgelegd om het geven van muziek aan kinderen met een ontwikkelachterstand overdraagbaar te maken.

E-mail ons voor meer informatie

Muziek individueel

Volledig afgestemd op de individuele cliënt

Tijdens ons individuele muziekaanbod, maakt een client actief of passief muziek met Elco. Er kan volledig afgestemd worden op de smaak en op de golflengte van het moment. Als je individueel werkt met iemand hoef je geen enkele concessie te doen op de beleving, de smaak, het volume en de sfeer van de muziek. Alleen waar jij als client behoefte aan hebt bepaalt wat er gebeurt. Want ieder mens zit nu eenmaal anders in elkaar en bloeit op als er naar hem geluisterd wordt.

Lucas is een oudere dementerende man met een ernstige verstandelijke beperking. Hij geniet van de snoezelmuziek en de sfeer die Elco voor hem creëert: een verstilde en veilige ruimte waarin hij  terug kan keren in zichzelf en in zijn eigen wereld.

Pieter houdt van liedjes die over hem zelf gaan en over de dingen die hij leuk vindt en hij humt hij graag mee met kinderliedjes.

Liesbeth houdt van stoere muziek: bij haar hangt Elco de elektrische gitaar om en draait alle knoppen van de versterker open. Dat vindt ze geweldig: rauw, ritmisch en hard.

Eva geniet van deep-house. Ze houdt graag een USB boxje vast die de bassen resoneert: zo kan ze de muziek letterlijk voelen. In sommige tracks zijn geluiden gemixt die uit haar eigen wereld komen. De eindeloze herhaling van de klanken en de strakke ritmes geven haar houvast en laten haar vanzelf ook meebewegen.

Radboud is dol op ritme, trommels, stokken en hangdrums. Hij vindt het allemaal even fijn. Soms zit hij gewoon heerlijk te luisteren, soms speelt hij mee en verandert zijn hele kamer in een drumstel.

Saskia houdt van oude liedjes die we samen zingen. En ze vindt het leuk om te zingen over alles wat ze die week beleefd heeft: wat ze gegeten heeft, met wie ze is gaan zwemmen. Er ontstaat spontaan een liedje over. Op deze manier kan ze haar ervaringen een beetje verwerken.

Elco maakt gebruik van fluiten, trommels, hangdrums, gitaren, zang, kleine percussie-instrumenten en electronica. Veel van de liedjes en alle backing tracks  zijn door hem zelf gemaakt. Omdat hij zich helemaal richt op één persoon, is 20 minuten vaak al voldoende.

Muziek individueel wordt wekelijks of om de week aangeboden, waarbij de interactie, de aandacht en het welzijn van de cliënt centraal staan.

Beluister
onze muziek

Vind onze muziek
op Spotify

Vind onze muziek
op YouTube

Vind onze muziek
op Deezer

Vind onze muziek
op Apple Music

Snoezelmuziek

(ook als je zelf wilt snoezelen)

AMIGO

Liedjes

Concertregistraties en belevingsfilms

Sense Theater

Onze muziek is opgepikt door DJ’s uit de internationale dance scene. De diepe bassen zijn een prachtige aanvulling op onze muziek.